HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Az Görme Tedavisi Ve Teleskopik Gözlükler

20-05-2022 14:53
Az Görme Tedavisi Ve Teleskopik Gözlükler

AZ GÖRME REHABİLİTASYONU VE TELESKOPİK GÖZLÜKLER

 

Yaşlanma tüm sistemleri etkileyen fizyolojik bir süreçtir. Yaşam süresinin uzaması ve bunun sonucu olarak yaşlı nüfusun artması nedeniyle, insan hayatının fizyolojik dönemlerinden biri olan yaşlılık, günümüzde daha fazla önem kazanmıştır. Geriatrik yaş grubunda en çok etkilenen işlevlerden biri görme işlevidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) VISION 2020 raporuna göre, az görmenin önlenmesi ve rehabilitasyonu öncelikli global hedefler arasında yer almaktadır. DSÖ tarafından belirlenen ‘az görme’ (low vision) ve ‘körlük’ yasal tanımları görme keskinliği ve görme alanını temel alır. Buna göre ‘az görme’ iyi gören gözde kırma kusuru düzeltilmiş görme keskinliğinin metrik sisteme göre 20/70 (0,3) ve/veya altında, 20/400 (0,05, 3 mps) ve/veya üzerinde ya da görme alanının 20 dereceden daha az olması demektir. ‘Az görme’, körlüğe göre görme işlev kaybının daha az olduğu, kişinin görme işlevini arttıran yardımcı cihazlardan yarar gördüğü durumdur.

Az görme, bireyin yaşam kalitesini önemli derecede etkiler ve hem birey hem de toplum için önemli bir sosyoekonomik sorundur. Yaşlı nüfusun artması ve geriatrik yaş grubunu etkileyen görme problemleri ile daha sık karşılaşmamız, az görme rehabilitasyonunun önemini her geçen yıl arttırmaktadır. Demografik, sosyoekonomik ve kültürel farklılıklar nedeni ile her toplumun kendi popülasyonu için tanı dağılımını ortaya koyması, önlenebilir nedenlerin belirlenmesi ve gerekli sağlık planlamalarının yapılabilmesi açısından önem taşır.

Az görme rehabilitasyonu için başvuran bireylerin yaş dağılımı incelendiğinde, oldukça geniş bir yaş aralığı olduğunu ve maksimum yaşın 101 olduğunu gördük. Bu da senil grupta az görme rehabilitasyonu için bir üst sınır olmadığının ve bireylerin kişisel gereksinimlerine ve hayattan beklentilerine göre her yaşta az görme rehabilitasyonu için bir aday olabileceklerinin göstergesi diye düşünüyoruz. Batı ülkelerinin verileri incelendiğinde, benzer şekilde geniş bir yaş aralığına ait verilerin paylaşıldığını, gelişmekte olan ülke verilerinde ise az görme rehabilitasyonu hizmetinin yaygın olmadığını ve olguların daha çok presenil yaşta olduğunu görülmektedir.

 

Klinik başvuru aşamasındaki hastaların tanı dağılımı incelendiğinde, karşılaşılan en sık tanının yaşa bağlı maküla dejenerasyonu olduğu belirlenmiştir. Presenil yaş grubunda sıklık sırasına göre ikinci sırada diyabetik retinopati, üçüncü sırada herediter retina hastalıkları yer almıştır. Senil çağda ise ikinci sırada glokoma bağlı görme azlığı olan bireyler, üçüncü sırada yine diyabetik retinopati hastaları bulunmaktadır.

Batı ülkelerinde, senil çağda az görme rehabilitasyonu için en sık gereksinim duyulan tanı grupları, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu ve diyabetik retinopati olarak bildirilmiştir. Gelişmekte olan toplumlarda ise, bu yaş grubunda tanı dağılımında ilk sıraları katarakt cerrahisi gereksinimi olan bireyler almaktadır.

Tüm olgular arasında uzak için en çok tercih edilen az görmeye yardımcı yöntemin teleskopik gözlükler (%59) olduğu saptanmıştır. Uzak için LVA reçete edilen olgular arasında ise bu oran %89’dur. Bu sistemler hem taşınabilir olmaları, hem de elektrooptik sistemlere göre daha ekonomik olmaları nedeni ile ilk sırada tercih edilmektedir.

Teleskopik gözlük tercihi kişinin yaşam kalitesini ve görme yetisini önemli ölçüde arttıran, ciddi bir rehabilitasyon yöntemidir. Uzman doktor ve optisyenler eşliğinde teleskopik gözlük ve teleskopik gözlük markaları değerlendirilerek hareket edilmesi tıbbi bir zorunluluktur.

Teleskopik gözlük üretimi ciddi teknoloji ve uzmanlık gerektirdiğinden bu alandaki tedavilerde dikkat edilmelidir. Bella Optik danışma hattı ve mağazamızda uzman optisyenlerimiz eşliğinde teleskopik gözlük konusunda dünya markası olan ürünler hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bella Optik Ücretsiz Danışma Hattı: 0216 337 42 47


Teleskopik Gözlük Çeşitleri, Eschenbach teleskopik gözlük, Zeiss teleskopik gözlük, Ocutech teleskopik gözlük, Schweizer teleskopik gözlük, Optima Tv teleskopik gözlük, İşbir teleskopik gözlük, Az Görmeye Yardımcı Cihazlar, Az Görme Rehabilitasyonu, SGK teleskopik gözlük ödeme, Teleskopik Gözlük Montajı, Teleskopik Gözlük, Binovision, Yakın Okuma Gözlükleri, Mini Teleskopik Gözlük, Nistagmus, Özel Teleskopik Gözlük, Sarı Nokta Hastalığı, Kepler, Galilei, Schweizer, Ocutech, Bioptik, Optima TV, Teleskopik Gözlük LVA Muayene, Sarı Nokta Teleskopik Mercek, Makulopati, Az Görme Tedavisi, Az Görme Optik Cihazlar, LVA muayenesi, Makula Dejenerasyonu, Zeiss Teleskopik Gözlük Fiyatı, Schweizer Teleskopik Gözlük Fiyatı, Optima TV Teleskopik Gözlük Fiyatı, Ocutech Teleskopik Gözlük Fiyatı, Eschenbach Teleskopik Gözlük Fiyatı, LVA Muayenesi İstanbul, Teleskopik Gözlük Danışmanlığı

 

 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.